Демонстрант държи плакат, осъждащ убийците на посланика на САЩ в Либия в Бенгази. Снимка: Reuters

Пентагонът придвижва два американски военни кораба до либийските брегове, предаде Асошиейтед прес, като се позова на неназовани американски официални представители.

Единият от корабите, миненосецът Лабун, е заел позиция край бреговете на Либия в сряда, докато миненосецът Макфол е на път за Либия и ще бъде край бреговете й до няколко дни.

На корабите има ракети Томахоук. Плавателните съдове нямат специална мисия, но техните капитани ще могат да реагират на каквато й да е задача, наредена им от американския президент. Миненосците имат общо екипаж от около 300 души.

По-рано снощи американски представители обявиха, че САЩ разглеждат нападението срещу консулството в Бенгази като комплекса атака и проверяват дали тя е била замислена с цел отбелязване на годишнината от 11 септември 2001 г.

Подобно изявление направи и Майк Роджърс, републиканският председател на Комисията по разузнаването в американския Конгрес. "Това е сложно нападение. Нападателите, както изглежда, са се възползвали от демонстрацията срещу онзи филм и са я използвали като претекст", заяви конгресменът. "Някои подробности все още са неясни, но ясно личи почеркът на Ал Кайда", подчерта депутатът. "От месеци наред Ал Кайда търси западни мишени навсякъде в Северна Африка. Ние наблюдавахме някои дейности, които ни позволяват да мислим днес, че нападателите са от група, свързана с Ал Кайда", посочи Роджърс.

Още по темата

Неназовани американски представители съобщиха по-рано тази нощ, че САЩ ще използват и безпилотни самолети в разследването на нападението, а ФБР ще помага на либийските разследващи.

Заместник-представителят на Либия в ООН Ибрахим Дабаши изрази хипотезата, че зад нападението стои екстремистка групировка, която е извън закона, предаде АП. Той призна, че действителността в Либия е, че правителството не упражнява власт на цялата либийска територия и че има групировки и хора извън закона, които правителството за момента не може да възпре.

Базираният във Великобритания мозъчен тръст Куилиам също посочи, че нападението е било добре планирана терористична атака, която е щяла да се случи независимо от протестите срещу обидния за исляма филм, предаде ДПА.

Мозъчният тръст посочва, че 24 часа преди атаката лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири е призовал във видеообръщение в джихадистки форум либийците да отмъстят за убийството на фигура номер две в терористичната мрежа Абу Яхия ал Либи, посочва БТА.

При нападението в Бенгази загинаха посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс и трима други служители на посолството. Най-малко петима американци са били ранени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase