Михаил Ходорковски. Снимка: Архив Reuters

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Русия за начина, по който е разформировала петролната компания ЮКОС, но не се произнесе по въпроса за исканите от бившите мениджъри на закритата компания компенсации в размер на 98 милиарда долара, предаде Ройтерс.

ЕСПЧ призна руската държава за виновна за несправедливо третиране при обявяването на ЮКОС във фалит през 2006 г. и осъждането на затвор на бивши ръководители на обявения в несъстоятелност петролен гигант, включително бившия му президент Михаил Ходорковски.

Според съда в Страсбург в случая ЮКОС руските власти са нарушавали човешки права, но не са извършили нарушения на закона.

В днешното съдебно решение на ЕСПЧ се посочва, че с претенциите си към ЮКОС за неплатени данъци Москва не е дала на ответниците достатъчно време да подготвят позицията си пред съда. Съдиите в Страсбург установиха също, че изчисляването и налагането на наказателните санкции срещу ЮКОС са нарушили протоколни права и че принудителните мерки са непропорционални.

Ищците, сред които някогашни американски директори на ЮКОС, твърдят, че ако съдът в Страсбург присъди исканите компенсации, те ще бъдат разпределени между бившите съсобственици и акционери на закритата компания, посочва Ройтерс.

ИТАР-ТАСС цитира изявление на говорител на страсбургския съд, че въпросът за материалните обезщетения за бившите акционери в ЮКОС "ще бъда разгледан по-късно, конкретни срокове няма", посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase