Снимка: Reuters

Синеокият блондин Андерш Брайвик си е направил преди 10 години пластична операция, за да придобие истински арийска външност, съобщава британският вестник „Телеграф“, като се позовава на съученик на норвежкия стрелец.

„Помня, че на парти той (Брайвик) ми каза, че си е направил операция на носа и брадичката при пластичен хирург в Америка. Това беше малко странно, но по онова време той беше заобиколен от хора, които бяха обсебени от телата си“, казва пред изданието бившият приятел на Брайвик, чието име не се съобщава.

За Брайвик, който тогава е на 21 години, „поправянето“ на носа е било закономерна стъпка към създаването на съвършеното според него тяло.
 
По-рано беше съобщено, че психиатричната експертиза, която да определи дали Брайвик е вменяем и може да бъде наказателно преследван, ще приключи не по-рано от 1 ноември. По думите обаче на шефа на норвежката съдебна медицина доктор Тареи Рингестад вероятността Брайвик да бъде обявен за невменяем е изключително малка.

На Брайвик са повдигнати обвинения в тероризъм и терористична дейност, за което може да получи до 21 години затвор.

Ако пък бъде обявен за невменяем, той може да избегне затвора и да бъде изпратен на принудително лечение в психиатрична болница.

Прокурорът Пол-Фредрик Хьорт Краби каза, че изследването на психическото състояние на Брайвик ще бъде извършено от двама психиатри, чиято самоличност не се съобщава.

Още по темата

Жертвите на двойния терористичен акт в Норвегия на 22 юли са 77 души по уточнени данни. Първо избухна взрив пред комплекса от правителствени сгради в центъра на Осло, където се намира офисът на премиера. Няколко часа след това мъж в полицейска униформа откри стрелба в младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия на остров Ютьоя недалеч от норвежката столица.

Властите задържаха заподозрения за стрелбата 32-годишен етнически норвежец Брайвик. На 25 юли той беше изправен за първи път пред съда в Осло, като отказа да се признае за виновен. Съдът постанови Брайвик да бъде задържан 8 седмици в ареста. Забранени са му срещи с близки и каквато и да е кореспонденция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase