Михаил Касянов. Снимка: Reuters

Руската либерална опозиция съобщи днес, че властите са отказали да регистрират коалицията им като политическа партия и при това положение тя няма да може да участва в парламентарните избори през декември, предаде Ройтерс.

Партията за народна свобода "За Русия без произвол и корупция" (ПАРНАС) бе създадена, за да се обедини срещу Кремъл разединената руска либерална опозиция.

Лидерите на новата формация, сред които е и бившият премиер Михаил Касянов, казват, че са искали да се включат в парламентарните избори, а също така да издигнат свой кандидат и на президентските избори догодина.

""Предстоящите избори не може да бъдат смятани за свободни", заяви говорителката на Касянов Елена Дикун.

От министерството на правосъдието заявиха, че регистрацията е отказана, тъй като са установени несъответствия в устава на партията и документите за регистрация.

В списъците на партийните членове са открити непълнолетни и починали граждани, а уставът съдържа положения, които противоречат на федералните закони, предаде ИТАР-ТАСС.

Партията ПАРНАС бе създадена през декември 2010 г. Нейни съпредседатели са Михаил Касянов, Борис Немцов, Владимир Милов и Михаил Рижков. В края на май, когато са подадени документите за регистрация, партията твърди, че има 53 регионални структури и повече от 46 000 членове, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase