Снимка: Reuters

Германските власти съобщиха, че източникът на заразата с опасната бактерията ЕХЕК (ентерохеморагична ешерихия коли), още не е установен, предаде АФП.

"Докато експертите в Германия и Испания не успеят да установят със сигурност произхода на новия патогенен агент, общото предупреждение за зеленчуците остава в сила", каза министърът на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите Илзе Айгнер пред в. "Билд ам зонтаг".

Заради бързото разпространяване на болестта германските санитарни власти препоръчаха да не се консумират домати, краставици и зелени салати, особено произведените в Северна Германия.

Още по темата

Бактерията ЕХЕК се разпространява главно с консумация на сурови зеленчуци. Огнището на заразата е в Северна Германия, но вече има случаи в Швеция, Дания, Великобритания, Холандия, Австрия, Франция и Швейцария.

Подозренията за произхода й са насочени към Испания, след като Европейската комисия посочи като неин източник парникови краставици, произведени в Андалусия, без да изключва обаче, че тя може да е станала и по веригата на разпространяването им.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase