Снимка: Reuters

Германските здравни власти са идентифицирали внесени от Испания краставици като източник на заразяването с бактерията Ешерихия коли, която уби най-малко четирима души и разболя повече от 100 в Германия през последните две седмици, съобщи Ройтерс.

Европейската комисия призова днес хората, които наскоро са били в Германия, да внимават за симптоми като диария и повръщане, посочва Франс прес.

Засега не са диагностицирани случаи на заболявания в други страни, но има подозрения за случаи на зараза в Швеция, Обединеното кралство и Холандия на хора, пътували в Германия. В момента тези хора се изследват, съобщи говорител на комисията.

Три от четири заразени краставици, които са изследвани от Института по хигиена и околна среда в Хамбург, идват от Испания, съобщи здравният министър на Хамбург Корнелия Прюфер-Сторкс.

Продажбата на краставици от производителите на заразените краставици е преустановена, а властите предупредиха хората да спрат да ядат краставици. Все още не е установено от коя страна произхожда четвъртата изследвана краставица.

Бактерията Е. коли обикновено е безвредна и е често срещана, но някои нейни щамове могат да причинят тежки заболявания. Случаи на заразяване с бактерията бяха регистрирани преди две седмици в Северна Германия, а по-късно и в източните и южните райони на страната.

Досега четирима души са починали от инфекции с щам на Е. коли, който според здравните власти е резистентен към повечето антибиотици. Инфекциите водят до сериозно стомашно разстройство, повръщане на кръв и диария.

Най-малко 140 души са диагностицирани с хемолитично-уремичния синдром, който е причинен от Е. коли и може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Краставици, домати и салати, които са били консумирани сурови, вероятно са в основата на бързото разпространение на бактерията, поясниха от германското министерство на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите, съобщава БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase