Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж ще се яви в понеделник и вторник пред британския съд, който ще разгледа искането на Швеция за екстрадирането му, съобщи Франс прес.

39-годишният австралиец бе освободен под гаранция на 16 декември миналата година и сега е под домашен арест във Великобритания. Той стана известен, след като в края на ноември разпространи чрез сайта си Уикилийкс" стотици секретни дипломатически документи, предизвиквайки гнева на много страни, начело със САЩ.

Асандж отрича обвиненията в изнасилване и сексуална агресия срещу него, твърдейки, че те са част от кампания за очернянето му, целяща да дискредитира неговата работа и да го застави да мълчи.

По времето, когато се очаква утре той да се появи в съда, много известни личности, като британската знаменитост и посланик на УНИЦЕФ Джемима Хан, ще участват в демонстрация в негова подкрепа в Лондон.

Решението на съдията относно екстрадирането му ще е важно, но не и решаващо, тъй като австралиецът има много възможности да обжалва и правната процедура може да завърши след месеци.

Шведските власти искат да разпитат Асандж в рамките на разследване за сексуална агресия и изнасилване, в каквото го обвиняват две жени.

Междувременно в интернет бяха публикувани поверителни полицейски доклади от разследването, които хвърлят доста светлина върху деянията, в които е обвинен.

Още по темата

Обект на международна заповед за арест, Асандж бе арестуван във Великобритания на 7 декември. Откакто бе пуснат под гаранция, той живее под домашен арест в собствеността на заможен свой приятел на 200 км от Лондон, носи електронна гривна и трябва да се явява в полицията всеки ден.

Адвокатите на Асандж са против екстрадирането му в Швеция с аргумента, че има опасност клиентът им впоследствие да бъде пратен в САЩ, където според тях може да бъде осъден на смърт.

Американското федерално правосъдие започна разследване срещу създателя на "Уикилийкс", който освен дипломатически грами, миналата година разгласи американски военни доклади, свързани с войните в Афганистан и в Ирак. То обаче не е повдигнало официално обвинение срещу Асандж, така че няма и отправено
искане за екстрадирането му в САЩ.

В началото на февруари Асандж се обърна към австралийския премиер Джулия Гилърд с молба да бъде репатриран. Гилард би трябвало да вземе енергични мерки за репатрирането ми и да защити мен и сайта ми. Тя трябва да се свърже с посолството на САЩ и да им каже да престанат, заяви тогава Асандж, допълвайки,че няма търпение да се върне в родината си

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase