Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Възможно е, след като се оттегли от поста си, египетският президент Хосни Мубарак да намери убежище в Черна гора, пише черногорският седмичник „Монитор“.

Изданието посочва, че синът на Мубарак – Гамал, е собственик на голям дял от акциите на фирма Orascom, която подписа през 2010 г. с черногорското правителство договор за покупко-продажба на полуостров Лущице край Тиват.

Планирано е там да бъде построен курорт за 1,1 милиарда евро. В него освен хотели ще има голф игрища, училище, магазини, ресторанти, барове.

Мажоритарният собственик на фирмата Нагиб Савирис избяга миналата седмица от Кайро заедно със синовете на Мубарак и част от египетския политически елит. Тези хора временно са се настанили в Дубай, Лондон и Кипър. „Монитор“ пише, че Савирис възнамерява в скоро време да отиде в Черна гора, за да „подготви терена за евентуалното идване на Мубарак и семейството му“.

Още по темата

Изданието припомня, че Черна гора прие и тайландския премиер Таксин Шинаватра, който след протести беше свален от власт в страната. Сега Шинаватра има черногорско гражданство и е започнал да строи хотел на полуостров Свети Стефан.

Тъй като сега в Египет стават промени, а изнесените от страната пари трябва да се преместят в друга точка на планетата, има ли по-идеално място от Свети Стефан, пише изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase