Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Президентът на Египет Хосни Мубарак заяви, че е готов да подаде оставка незабавно, но се опасява, че страната ще потъне в хаос, ако той направи това.

В първото си интервю, откакто в Египет започнаха масовите антиправителствени протести, Мубарак каза за ABC News, че е „пренаситен“ от власт.

Той обаче изрази опасение, че ислямисткото движение „Мюсюлмански братя“ ще се възползва от политическия вакуум, за да дойде на власт, ако той се оттегли.

Мубарак отхвърли обвиненията, че неговите привърженици имат отношение към организирането на безредиците от последните два дни.

Египетският лидер увери журналистката от АВС Кристиян Аманпур, че никога няма да напусне страната. „Аз ще умра на тази земя“, заяви Мубарак и допълни, че му е болно да гледа как „египтянин се бори срещу египтянин“.

Мубарак посочи също, че в неговите планове никога не е влизало предаване на властта в страната на сина му Гамал.

Още по темата

Макар че Мубарак продължава да се съпротивлява на критиките, той изглежда като човек, който осъзнава, че дните му в световната политика са преброени, посочва ВВС.

Съобщението, че президентът е дал първото си от 10 дни интервю, дойде след ожесточени сблъсъци в Кайро, продължили през целия ден.

Антиправителствените активисти и привържениците на настоящата власт хвърляха камъни едни срещу други, беше използвано и огнестрелно оръжие.

Армията се опита да раздели двете страни в конфликта, но не успя да установи контрол над тълпата.
 
Според здравния министър на Египет Самих Фарид при поредното засилване на напрежението в сряда са загинали осем души. Ранените са 890 души, като девет от тях са в критично състояние.

По-късно беше съобщено за смъртта на още един участник в демонстрациите.

Привърженици на Мубарак са нападнали журналисти, отразяващи събитията в египетската столица. Според някои данни те са нахлули в хотела, в който са работели репортерите, удряли са ги с пръти и са чупили видеокамерите.
 
Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Филип Кроули призова Мубарак да върви „по-нататък и по-бързо“ към промените.

По-рано вицепрезидентът на Египет Омар Сюлейман заяви, че е дошло време за провеждане на политически реформи – до президентските избори през септември.
 
Сюлейман смята, че липсата на преходен период може до доведе до политически вакуум.

Междувременно властите в Египет забраниха да напускат страната на няколко чиновници от правителството в оставка и ръководители на управляващата партия, сред които и крайно непопулярният бивш вътрешен министър Хабиб Адли.

Според кореспондентите от мястото на събитията подобни мерки сочат дълбоки противоречия сред управляващия елит в Египет, тъй като забраната засяга хора, които доскоро бяха сред най-влиятелните в страната.

По данни на ООН за 10 дни масови демонстрации в Египет са загинали почти 300 души. За петък е планирана масова демонстрация под мотото "Ден на заминаването" пред президентския дворец. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase