Снимка: БГНЕС

Джон Дейвид Дюти, осъден на смърт за убийството на съкилийник, беше екзекутиран в затвора в щата Оклахома с инжекция с приспивателно, което се използва за животни.

58-годишният мъж най-вероятно е първият американец, екзекутиран с пентобарбитал, пише ВВС.

Властите в щата са били принудени да използват нетрадиционното средство поради острия недостиг на натриев тиопентал, който се използва за подобни цели.

Тиопенталът е мощен анестетик, който се използва за изпълнение на присъди в комбинация с други средства, които парализират мускулите и спират сърцето. Препаратът обаче свърши във всички американски затвори.

През октомври Оклахома получи необходимата доза от това вещество от Арканзас, но за Дюти тиопентал не се намери, съобщи прессекретарят на управлението на затворите в щата Джери Маси.

Още по темата

Поради това съдът разреши веществото да бъде заменено от сънотворно, което се използва за приспиване на животни.

Адвокатите на осъдения обжалваха това решение, но по-горната съдебна инстанция не удовлетвори жалбата им.

В момента няколко от 35-те американски щата, в които се използва смъртоносна инжекция за екзекуция на престъпници, търсят алтернатива на натриевия тиопентал, след като единственият доставчик на това вещество в САЩ – компанията Hospira, обяви, че ще може да достави нова партида не по-рано от началото на 2011 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase