Снимка БГНЕС, архив

Роджър Корман, режисьор на редица култови филми, сред които "Малкият магазин на ужасите" от 1960 г., почина на 98-годишна възраст.

Семейството му съобщи на изданието Variety, че той е починал в дома си в Санта Моника, Калифорния.

"Неговите филми бяха революционни и иконоборчески и уловиха духа на една епоха", се казва в изявлението им.

Джак Никълсън и Робърт де Ниро са сред актьорите, на които е помогнал да развият кариерите си. Режисьорите Джеймс Камерън и Мартин Скорсезе са работили по негови филми.

Много от филмите му се превръщат в култови класики на поп-културата и той става известен със скоростта, с която работи, като често прави два филма на едно и също място и по едно и също време, за да пести пари.

Роджър Корман е роден в Детройт на 5 април 1926 г. Баща му, Уилям, е инженер и той възнамерява да тръгне по неговите стъпки.

Докато учи в колежа обаче, той е привлечен от филмопроизводството и след като работи за General Motors, напуска работата си и отива да работи в 20th Century Fox като куриер.

След като не успява да постигне голям напредък, той заминава за Европа, където, наред с други неща, учи за кратко английска литература в Оксфорд. Връща се в САЩ с амбицията да стане сценарист.

През 1953 г. продава първия си сценарий - "Къщата в морето", който през следващата година е филмиран като "Драгнет на магистралата", а Корман е признат за съпродуцент.

Въпреки това той е толкова разстроен от промените, направени в историята му, че събира пари и се записва за продуцент.

Корман започва да режисира през 1955 г. с филма "Жени от блатото" и през следващите 15 години прави повече от 50 филма, като си спечелва репутацията на уникален режисьор заради бързината, с която ги създава./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase