В Полша завърши сглобяването на най-високата в света статуя на Иисус Христос, съобщи Асошиейтед прес. В събота в град Свебодзин, на границата с Германия, беше поставен последният елемент на скулптурата – главата на Христос с двуметрова корона.

Според създателите височината на монумента, включително пиедесталът, е 51 метра. За сравнение височината на Христос Спасител в Рио де Жанейро, който служи като прототип на статуята в Свебодзин, е 38 метра.

Създаването на монумента, който според местните жители ще увеличи туристическия поток, започна още през 2007-а с намерението той да бъде завършен още същата година.

Проектът обаче се натъкна на всевъзможни трудности, най-вече от бюрократичен характер. Окончателното сглобяване на статуята от вече готовите части трябваше да започне в началото на тази седмица, но беше отложено поради силен вятър.

В събота стана ясно, че кранът, който трябва да вдигне ръката на Христос, не е достатъчно мощен, което доведе до ново забяване – този път само за няколко часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase