Полският президент (в периода 1995–2005) Александър Квашневски обявил Надежда Нейнски за най-красивия външен министър в ЕС, а неговата съпруга Йоланта запитала: „Как стана така, че Първанов спечели изборите“.

Това разкрива в биографичната си книга „От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първанов“ известният преводач от полски език Божко Божков. 

Божков е най-дългогодишният държавен и правителствен преводач от полски език в България. Книгата, която излезе неотдавна, е изцяло финансирана от Полския институт в София. 

Бивши комунисти и бивши царе

В „От Гомулка до Квашневски и от Живков до Първанов“ Божков разказва как през 1997 година Лех Валенса казал на Петър Стоянов: „Господин президент, за съжаление добре подготвени кадри имат комунистите. Кой можеше преди да пътува в чужбина и да набира опит? Те! Техните синове и дъщери имаха възможност да учат в чужбина, да придобиват знания. Нас не пускаха! А сега на нас се падна отговорността да извършим основните промени в държавата – и в икономиката, и в образованието, и в армията, и т.н. Нямаме подготвени кадри във всички области, но се учим в движение и ще вървим напред. За това са необходими и средства. А Западът какво ни казва: ние ви помогнахме да се освободите, сега сте свободни, оправяйте се сами!“

През 2003 година пък президентът Александър Квашневски се обърнал към Първанов: Вие, българите, учудихте света: президент – бивш комунист, министър-председател – бивш цар! Такава комбинация не се среща никъде!

След това полският президент попитал Симеон Сакскобургготски: „Господин министър-председател, бихте ли ми казали как вашите роднини от различни династии се отнесоха към решението да станете министър-председател на република? Не бяха ли шокирани?“.

Сакскобургготски отговорил с усмивка: „Някои от тях, в известен смисъл, да. Аз просто казах, че такова е желанието на народа, а нали казваме: „Глас народен, глас Божи“. Реших да опитам, да видя как ще се справя на една такава длъжност“.

Легендарният Квашневски

Божков разказва, че полският президент (в периода 1995–2005) Александър Квашневски умее да създава приятна и спокойна атмосфера около себе си, като се държи много непринудено. 

През 1997-а на среща с Иван Костов полският президент подхвърлил между другото: „Вие например имате най-красивия министър на външните работи в Европейския съюз!“

„О, там има и много други красиви жени“, репликирала Надежда Нейнски.

Да, но България е номер едно! – категоричен бил Квашневски.

Задух в Шоуто на Слави

В книгата си Божко Божков описва неприятните преживявания в „Шоуто на Слави“ на съпругата на Квашневски – Йоланта, която гостува на предаването през 2004 година. 

Още в гримьорната ни посрещна силно „затоплен“ въздух и задух, пише преводачът.

Йезус Мария – възкликнала пани Йоланта.

Не зная как е сега, но тогава просто не можех да си обясня как такава богата фирма не е в състояние да си инсталира един климатик, с каквито е пълно навсякъде! (...) Когато се прибрах вечерта, сакото ми беше потънало в пот, разказва Божков в книгата си.

Преводачът пише и за разговор между него и Йоланта Квашневска, в който тя запитала: „Кажете ми, моля ви се, как стана така, че Първанов спечели изборите?“

Не Първанов ги спечели, а Стоянов ги загуби. Стоянов започна да размахва компромати срещу един от конкурентите. Това отблъсна хората, обяснил достоверно събитията Божков.

Ние доста се учудихме – казала първата дама, – не очаквахме такова развитие на събитията. Значи погрешна тактика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase