Тазгодишното честване на Деня на Земята – 22 април, организирано от Международната мрежа за Деня на Земята, е посветено на 40-ата годишнина от началото на отбелязването на този ден.

Природозащитната коалиция "За да остане природа в България" организира шествие-карнавал по случай Международния ден на Земята.

Маршрутът ще тръгне около 18,30 часа от НДК, ще премине по бул. "Витоша", площад "Света Неделя" и Софийския университет и ще завърши с шоу на езерото "Ариана".

На Деня на Земята се открива и тридневният Фестивал на българското образование, който стартира с шестие на училищните знамена.

Маршрутът стартира от 10,30 часа от музея "Земята и хората", преминава по моста на влюбените и завършва пред централния вход на НДК, където е и официалното му откриване.

В редица общини в страната също ще бъдат организирани разнообразни прояви, насочени преди всичко към децата, учениците и студентите.

Международната мрежа тази година фокусира вниманието си върху кампанията „Зелена генерация”, като призовава институциите, бизнеса и неправителствените организации, милионите хора по света за предприемането на конкретни действия за решаване на въпросите, свързани с изменението на климата.

Кампанията „Милиард действия за зелено” е една от инициативите, насочена към мобилизиране на хората за създаване на промяна, стъпка по стъпка, чрез предприемането на малки действия в нашите домове, училища и бизнес, които, добавени едно към друго, водят до огромен колективен напредък.

Денят на Земята е ключова възможност за всички нас, хората, за корпорациите и правителствата да обединим усилията си за създаването на световна „зелена икономика”, казват от Мрежата на Деня на Земята.

За отбелязването на 40-ата годишнина на Деня на Земята са предвидени многобройни събития в 40 града по света. Ще се състоят значими събития във Вашингтон, Лондон, Мумбай и Сидни, както и в Рио де Жанейро, Токио, Пекин и Барселона.

Изменението на климата засяга не само природата, а и нашето здраве, всекидневие, икономика и култура. Учените са единодушни, че тенденцията към затопляне на климата не може да бъде спряна, но нашите общи усилия за намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата могат да забавят този процес.

Какво може да направи всеки от нас?

Изменението на климата е световен проблем и безспорно всеки един от нас разполага с капацитета да допринесе за промяна на ситуацията в позитивен план. Дори малките изменения във всекидневните ни навици косвено допринасят за намаляване емисиите на парникови газове в атмосферата, без това да повлиява върху качеството ни на живот. Освен това тази промяна може да ни помогне да спестим финансови средства. Ето няколко основни стъпки, които всеки от нас може да предприеме:

Намалете силата на отоплението – снижавайки температурата със само 1°C, можем да намалим сметката за ток средно с 10%, като това ще спести 300 кг емисии на C02 (въглероден диоксид) годишно за всяко домакинство.

Настройвайте правилно термостата – за да може, когато не сте вкъщи или по време на нощния сън температурата в помещението да спадне.

Заменете еднопластовите прозорци с двупластови – това изисква първоначална инвестиция, но тази мярка ще намали количеството на изгубената енергия поради лошо уплътнение на прозорците с над 70%. Когато проветрявате къщата, не отваряйте прозорците за повече от няколко минути, тъй като това води до загуба на топлина и като общ резултат в рамките на една година причинява емитирането на почти 2 тона C02 от всяко домакинство.

Поставете подходяща изолация на прозорците и вратите в дома – най-ефективният подход за спестяване на енергия и съответно редуциране на емисиите на C02 в дългосрочен период.

Гасете осветлението, когато нямате нужда от него – тази практика може да спести годишно 400 кг емисии на CO2 от всеки дом.

Не оставяйте електрическите апарати в режим „stand-by”.

Пестете водата, като затваряте кранчето на чешмата, взимате бърз душ и не ползвате пералня прекалено често.

Практикувайте разделно събиране на отпадъците – рециклирането на един килограм алуминий спестява 9 кг емисии на парникови газове, един рециклиран килограм пластмаса спестява 2 кг емисии на парникови газове, както и 1 кг преработена хартия спестява 1 кг емисии на CO2.

Потърсете алтернатива на използването на кола – използване на превозното средство от няколко души едновременно, прибягване до градски транспорт, ходене пеша или пътуване с колело. Всеки литър гориво, изгорен от моторно превозно средство, води до изпускане на 3 кг CO2 в атмосферата.

Не шофирайте с висока скорост – движейки се с над 120 км/ч, повишавате разхода на гориво с над 30%, в сравнение със скорост от 80 км/ч.

Потърсете алтернативи на пътуването със самолет (например пътувайте с влак) – самолетните полети представляват един от най-сериозните източници на емисии на парникови газове в атмосферата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase