Снимка: БГНЕС

На конференцията на ООН за климата в Копенхаген беше постигнато важно сългасие между  лидерите на САЩ, Китай, Индия и Южна Африка, съобщава Би Би Си.

Американски официален представител коментира пред Ройтерс, че споразумението в петък е "историческа стъпка напред" в борбата с глобалното затопляне.

"Нито една от страните не е напълно съгласна с всеки от елементите, но това е важна и историческа стъпка напред, фундамент за всяка от тях за постигането на по-нататъшен напредък", заяви официалният представител.

"Споразумението не е достатъчно да пребори заплахата от климатичните промени, но е важна първа стъпка", добави той.

От изключителна важност за успеха на каквото и да било споразумение за климата е то да бъде подкрепено от Китай и останалите бързо развиващи се икономики, които едновременно с това отделят и големи парникови емисии в атмосферата.

Още по темата
18 дек 2009 17:16

Припомняме, че участниците в конференцията на ООН за климата в Копенхаген не постигнаха споразумение до 17 часа (по Гринуич), когато по програма тя трябваше да завърши, предаде Франс прес.

След това Барак Обама покани китайския премиер Вън Цзябао на нова двустранна среща.

Обама размени приветствия и води кратки разговори с дванайсетина участници в срещата на високо равнище в Копенхаген - от Канада и Израел, до Кения и Тринидад и Тобаго, съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс.

Сред страните бяха споменати също България, Грузия, Сърбия и Чехия.

От изявлението на Гибс става ясно, че срещите не са имали официален характер.

Междувременно президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Дмитрий Медведев заявиха, че двете страни са постигнали значителен напредък в преговорите за нов договор за съкращаване на стратегическите оръжия.

Двамата лидери се срещнаха в кулоарите на конференцията за климата в Копенхаген, след което направиха кратки изявления пред репортери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase