Държавните ръководители и министрите от група, включваща 28 страни изработиха проект за политическа декларация срещу глобалното затопляне.

Тя ще бъде разгледана днес от 9 часа местно врере на преговорите в Копенхаген, съобщиха дипломати след среднощните преговори на климатичната конференция.

Сред 28-те страни на масата бяха САЩ, Китай, Индия, Франция, Великобритания, Германия, Бангладеш, Лесото и Алжир.

Те изработиха проекта, който се очаква да бъде приет от 193 страни под егидата на ООН.

„Всички разбраха, че трябва да имаме текст утре (в петък)“, добави източникът.

„Идеята е да имаме политическо споразумение възможно най-рано. Но това ще бъде трудно“, подчерта той.

„Опитахме се да придвижим общите точки и помолихме „шерпите“ да работят по текста през нощта, за да можем да ги обсъдим утре сутрин“, каза шведския премиер Фредрик Рейнфелд, който е ротационен председатгел на ЕС.

Датският премиер Ларс Расмусен окачестви диалога като „много продуктивен“.

„Още не сме успели. Но за да постигнем възможно най-много, реших да поканя представители на регионалните групи на среща, където обсъдихме как можем да постигнем напредък“, добави той.

Декларацията ще трябва да споменава необходимостта от ограничаване на затоплянето до 2°C над пред-индустриалните нива.

Малките островни нации искаха лимит от 1,5°C. Тя ще включва и целите за намаляване на емисиите на парникови газове на индустриализираните страни в средносрочен план до 2020 г и на всички страни до 2050 г.

След като бъдат уточнени цифрите в политическата декларация, те ще трябва да се включат в проекта за споразумение, договаряно под егидата на ООН.

Бедните страни ще получат по 10 милиарда долара между 2010 и 2012 г, които ще нараснат до 50 милиарда до 2015 г и до 100 милиарда през 2020 г.

Парите ще бъдат събрани чрез серия новаторски механизми, включително данъци върху въздушните и морски горивни превози и данък върху финансовите трансфери.

Политическите споразумения трябва да станат правно обвързващи до 6 месеца според проектоспоразумението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase