Снимка: БГНЕС

Българинът Живко Русев, който бе арестуван в Иран по обвинение за трафик на наркотици, е осъден на доживотен затвор, съобщиха от Министерството на външните работи.

Преди ден съдия от съда в град Табриз официално му е връчил присъдата.

“От една страна, присъдата е много тежка, но пък не е крайната. Знаете, че в Иран за такива обвинения може да се вземе и решение за смъртна присъда”, коментира пред Dnes.bg говорителят на МВнР Драговест Горанов.

Още по темата
Той обясни, че според съдебната система в ислямската република Живко Русев има възможност да обжалва присъдата на две по-горни инстанции.

“Ние ще го посъветваме за това и ще му помогнем, за да може правдата да възтържествува. Ние вярваме в това, което той казва – че е невинен”, допълни Горанов.

Близките на осъдения вече са информирани за присъдата и поддържат постоянна връзка с министерството.

“Живко Русев приема присъдата стоически. Още вчера хора от министерството са говорили с него”, обобщи говорителят на МВнР и призова да не се създава истерия, за да може адвокатите да работят спокойто по случая.

Живко Русев беше заловен през септември 2008 г. със 130 кг хероин, открити в специално скривалище в камиона му.

Българските власти обаче бяха информирани за случая едва в началото на годината.

Ислямската република е известна със строгите си присъди.

Убийството, изнасилването, въоръженият грабеж, трафикът на наркотици и изневярата са престъпления, за които в Иран почти винаги се прилага смъртно наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase