Германската полиция обяви, че предупреждението в интернет за предстоящата стрелба в град Виненден, за което се предполагаше, че е пуснато от убиеца, всъщност май не е от него, съобщи ВВС.

Първоначалната версия гласеше, че 17-годишният Тим Кречмер е публикувал предупреждението шест часа преди да убие хладнокръвно 15 души.  

Днес обаче полицията заяви, че има съмнения за произхода за написаното и вече е поискала достъп до сървърите на сайта в САЩ.

Според следователите компютърът на Кречмер не е използван за изпращане на въпросното съобщение.

Германският сайт, на който то е било публикувано, временно е недостъпен и на страницата му се зарежда единствено надписът: „Тук не е обявявано предстоящо масово убийство“.
 
На пресконференция в четвъртък вътрешният министър на провинция Баден-Вюртенберг прочете съобщението, за което се предполагаше, че е пуснато от Тим.
 
„До гуша ми дойде, писна ми от този безсмислен и монотонен живот. Винаги едно и също.

Хората ми се смеят. На никого не му пука за мен и никой не признава моя потенциал.

Страх ме е, имам оръжия и утре ще отида в бившето си училище и ще направя истинска касапница.

Слушайте новините, ще чуете моето име. Запомнете добре мястото – Виненден“.

Според министъра за наличието на това предупреждение станало ясно, след като момче, с което Тим си е чатил, видяло репортажа от Виненден и казало на баща си за разговора си с убиеца.

Младежът и Тим чатили в сайта и когато убиецът му написал въпросните изречения, момчето не го взело насериозно и отговорило с LOL (известно съкращение за „смея се силно“ – „laugh out loud“).

Вестник Bild днес излезе със статия, в която ученици разказват за преживения ужас и обясняват как Тим е влязъл три пъти в тяхната класна стая, крещейки „Още ли сте живи?“.

В училището е изграден център за оказване на психологическа помощ на оцелелите, но много от децата твърдят, че не са сигурни, че могат да продължат да учат там. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase