Москва остава опасно място за борците за справедливост.

Западната преса днес коментира двойното убийство в Русия – разстрела на адвоката, протестиращ срещу освобождаването на "палача на чеченско момиче", и млада журналистка.

Всичко това потресаващо напомня за разправата с Анна Политковская.

"Те се бореха против палача в Чечения и бяха убити в центъра на Москва", това е заглавието в италианската La Repubblica.

Разстрелът става на ул. "Пречистенка", след което килърът бързо изчезва в близката метростанция.

43-годишният адвокат Станислав Маркелов е бил защитник на семейството на Елза Кунгаева - чеченско момиче, убито от бившия руски полковник Буданов.

Руският военен помислил девойката за снайперист. Това била и причината да я залови и удуши.

Буданов се признал за виновен и бе осъден на 10 години затвор. След като излежава 8,5 години, миналата седмица е освободен.

В деня на убийството си Маркелов излизал от пресконференция, на която протестирал срещу предсрочното освобождаване на Буданов и заявил, че ще подаде жалба в Международния съд.

Адвокатът се е занимавал и с делата на антифашисти и активисти на обществени движения.

Станислав Маркелов е бил придружаван от 25-годишната журналистка от "Новая газета" Анастасия Бабурова, която, опитвайки се да защити Маркелов, била смъртоносно ранена и издъхнала по-късно в болницата.

От октомври миналата година студентката Анастасия работи във вестника, като е писала предимно за престъпленията на неонацистите.

"Убийството на адвоката, който водеше важни политически дела, е толкова чудовищно и знаково, колкото убийството на Политковская.

Същата тревога предизвиква и убийството на Барбукова, която е петият убит журналист в изданието, което не се покорява на режима.

Британският The Financial Times пише: "То не е първото убийство на критик на руското правителство или на защитник на правосъдието в Чечения и много напомня за случилото се с Анна Политковская".

Още един един ден на траур по правата на човека в Русия, това е заглавието във френското издание Le Journal du Dimanche.

Вестникът цитира бащата на Елза Кунгаева, който е  убеден, че зад убийството на Маркелов стоят хора на Буданов:

"Само четири дни след неговото освождаване нашият адвокат е убит"

Може би следствието бързо ще установи кой е убиецът, който е бил заснет от камери за външно наблюдение.

"Естествено, ако не му бъде попречено", добавя изданието и напомня, че Русия е на 141-мо място по свобода на словото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase