Свинско месо, произведено в Ирландия, не трябва да бъде консумирано поради опасения, че е заразено с диоксин, предаде ВВС.

Става въпрос за месо, призведено след септември месец, обявиха властите в страната.

Диоксинът в месото на някои от животните е надвишавал 200 пъти допустимите нива.

Британският експерт по безопасност на храните професор Хю Пенингтън обаче коментира, че рискът за здравето на хората е „много, много малък“.

„Трябва да изядете много месо. Наистина много, просто огромни количества, за да има някакъв ефект от диоксина“, твърди той.

Все пак клиенти и продавачи във Великобритания и Ирландия са предупредени да унищожат всичкото налично свинско и продукти от свинско месо, купени след 1 септември.

Бекон, шунка, кренвирши и пица с шунка също попаднаха сред продуктите, които трябва да бъдат изтеглени от магазините, ако са с дата на производство след упоменатата.

Диоксинът се образува по време на окисляване, както и при процес на горене на отпадъци и някои индустриални процеси.

Дълготрайното излагане на действието на диоксин може да доведе до сериозни здравни проблеми, включително рак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase