Кавказкият конфликт накара Запада да се замисли дали политиката му към Москва е правилна. Засега кризата е в "почивка", но за в бъдеще САЩ и Европа ще трябва да намерят нов подход в отношението си към Русия.  "Двуличието" на САЩ и провокативните действия на НАТО според някои наблюдатели могат да доведат до дипломатически стълкновения и дори до война.

Според The Washington Times руското правителство се стреми да отслаби позициите на Запада, жадува да възкреси СССР и потиска свободата на своите граждани.


Когато стане въпрос за ситуацията в Грузия Русия, се представя в образа на агресор, наподобяващ хитлеристка Германия. Тази картинка има едно слабо място, отбелязва същият вестник, а именно - изкривява истината. Ако скоро изопачаването на някои факти не бъде прекратено, то това може да доведе до сериозна криза в отношенията между САЩ и Русия.


Неудобната истина е тази, че външната политика и дипломатическите отношения на САЩ през последните две десетилетия доведоха до прогесирането на тези беди, заради които Западът днес страда. Ако този курс на водене на политика не се смени кардинално, то САЩ могат да се сблъскат с вероятността да бъдат въвлечени в голяма война.

В името на общите ползи и благополучие е много важно САЩ незабавно да изменят ситуацията коренно. Да започнат да се отнасят с уважение към останалите държави и да признаят, че и другите имат законни интереси в сферата на безопасност. Но най-вече да се откажат от двойния си стандарт.

Според НАТО след разпадането на Съветския съюз на Русия не са й останали нито самоуважение, нито памет, нито власт, необходими за постигането на нейните интереси. Така ръзсъждава анализатор от Die Welt.

Според френския Le Monde кавказката криза е изострила напрежението и неясностата в отношенията между РУсия и Запада. Дипломатите се питат: "До каква степен последиците от конфликта в Грузия ще се отразят върху други проблеми?".

В различни многостранни структури Русия провежда политиката "Не!", което създава проблеми на Запада. Тя блокира обсъждането за изпращането на допълнителен брой наблюдатели в Грузия, прекъсна някои съвместни проекти с Атлантическия алианс в рамките на съвета Русия - НАТО. Русия сее съмнения относно бъдещите мисии на военните наблюдатели в Абхазия, което заплашва цялата система на споразумението за прекратяване на огъня.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров призовава за "прагматизъм" и добавя, че кавказкият въпрос не трябва да бъде "препъникамък" за по-нататъшното сътрудничество.
"След около половин година отношенията с европейците постепенно ще се нормализират, докато охлаждането на отношенията със САЩ ще продължи още", пише още Le Monde.

Страните в конфликта в момента са в почивка заради световната финансова криза. Чуват се много противоречиви изказвания, а международното общество чака руските военни части да се изтеглят от територията на Грузия до 10 октомври, както бе договорено.

Според американски чиновник с дългогодишен опит в отношенията с Москва е настъпил моментът за възобновяване на частния диалог с Русия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase