Руските войски от грузинския град Гори се предислоцират в направление Цхинвали, съобщи представителят на руското министерство на отбраната Вячеслав Борисов.

"От утре официално започва да работи полицията на града. Всички предишни изявления, че градът е разрушен, че там има мародерства, не отговарят на действителността", подчерта той.

Борисов обясни, че заедно с представители на грузинските власти и западни посланици снощи са обиколили града.

"Всички сгради са в нормално състояние, градът има вода и електричество", заяви той.

Временният административен ръководител на Гори Александър Майсурадзе обяви, че жителите на града може да се завръщат по домовете си.

По същото време руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че САЩ трябва да изберат между своята подкрепа за ръководството на Грузия и "реално партньорство" с Русия.

"Ние разбираме в крайна сметка, че ръководството на Грузия е специален проект на САЩ. И ние разбираме, че САЩ са загрижени за съдбата на този проект", заяви Лавров.

"Но един ден, те ще трябва да избират между подкрепата на един виртуален проект и едно реално партньорство, засягащо въпроси, които изискват наистина колективни действия", добави той.

Лавров изрази недоумение от текста на изявлението на президента на САЩ Джордж Буш за ситуацията в Южна Осетия.

"Честно казано не мога за пореден път да не се учудя на квалификацията на хората, които готвят текстовете на изявленията на презизента на САЩ", каза той.

Лавров посочи, че в изказването на Буш "не се споменава нищо за това, че през всичките тези години САЩ въоръжаваха Грузия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase