Снимка: Jared Kushner, Х

Горан Весич, министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия подписа договор с американската компания Affinity Global Development за преустройство на комплекса на някогашния генерален щаб на югославската армия, разрушен при бомбардировките на НАТО срещу тогавашната Съюзна република Югославия (СРЮ) през 1999 година, съобщиха сръбските медии.

Любопитна подробност е, че компанията Афинити глобъл дивелъпмънт е собственост на Джаред Къшнър, който е женен за Иванка Тръмп, дъщерята на бившия американски президент Доналд Тръмп. Радио Свободна Европа допълва, че обектът, който фирмата на Къшнър ще ремонтира, се намира в центъра на Белград. Преди години там се е помещавал Съюзният секретариат за народна отбрана. Той беше бомбардиран в нощта на 29 април 1999 г. и отново на 7 срещу 8 май 1999 г., при ударите на НАТО срещу СРЮ, които сложиха край на конфликта в Косово (1998-1999 г.) между режима на сръбския националист Слободан Милошевич и стремящите се към независимост косовски албански бойци.

При подписването на договора Весич каза, че “сръбското правителство избра за партньор в това начинание представителната американска компания, която ще инвестира в ревитализацията на комплекса на бившия Съюзен секретариат за народна отбрана," пише bTV.

От своя страна Джаред Къшнър написа в социалната мрежа Х, че е много развълнуван от подписания договор и е “развълнуван да сподели с обществеността изображения на предварителния дизайн на проектите за строителство на албанското крайбрежие и в центъра на Белград”.

Горан Весич припомни, че когато са се появили информации, че комплексът ще бъде ревитализиран, той е съобщил, че договор не е подписан към момента и обществеността ще бъде осведомена, когато това се случи. Той допълни, че теренеър не е продаден и все още е собственост на Република Сърбия.

Теренът се отдава под наем за 99 години, допълва агенция Бета. „Инвеститорът е поел задължението, че ако не завърши инвестицията в срока, определен в договора, ще върне земята и това, което ще бъде построено на Република Сърбия без компенсация. Земята остава собственост на Република Сърбия“, каза Весич.

По думите му инвеститорът има задължението да построи върху същия парцел мемориален комплекс, посветен на всички жертви на бомбардировките на НАТО срещу СРЮ.

„Мемориалният комплекс ще бъде финансиран от инвеститора и ще бъде собственост на Република Сърбия, подчерта Весич.

Проектът на бъдещия Мемориален комплекс ще бъде определен чрез международен публичен архитектурен конкурс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase