Въпреки решението на руския президент Дмитрий Медведев за прекратяване на огъня срещу Грузия, грузинските власти са все още в бойна готовност, съобщава телевизия "Ал Джазира".

“Докато не се подпише мирен договор ние очакваме всичко и затова оставяме военните в бойна готовност”, обяви за Ройтерс премиерът Ладо Гургенидзе.

Руските войски са спрели настъплението си към столицата Тбилиси, но все още не са започнали да отстъпват от позициите си, съобщи за “Ал Джазира” министър от грузинското правителство.

Междувременно повече от 50 000 души се събраха днес в центъра на Тбилиси, а още хиляди се очаква да пристигнат, за да чуят речите на грузинските политически лидери, предаде Франс прес.

В подкрепа на Грузия се отзоваха и няколко европейски лидери.

"Нашият партньор е жертва на военна агресия, ние трябва да използваме всички начини, за да я спрем", заяви пред Франс прес Зигимантас Павилионис, държавен секретар в министерството на външните работи на Литва.

Според него Грузия е отправила молба към съюзниците от НАТО за военна помощ и въпросът трябва да бъде разискван на днешното заседание на Съвета на НАТО.

Днес в Москва руският президент Дмитрий Медведев се срещна с френския си колега Никола Саркози.

"Целта на нашата операция е изпълнена. Сигурността на нашите миротворци и на населението е възстановена", казал Медведев пред своя колега, цитиран от "Ал Джазира".

От своя страна Саркози се съгласил с правото на Русия да се интересува от съдбата на своите сънародници зад граница, но е изразил надежда това да не става за сметка на териториалната цялост на Грузия.

Всичко за войната в Грузия

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase