Грузински бойни самолети атакуват позиции на сепаратистите в Южна Осетия, съобщи Ройтерс.

Грузия и сепаратисти в размирната провинция нарушиха прекратяването на огъня часове, след като двете страни се съгласиха да преговарят.

Грузински сили заявиха, че са започнали операция за възстановяване на конституционния ред в отцепническата провинция Южна Осетия.

Началник-щабът на миротворческите операции на министерството на отбраната на Грузия, генерал Мамука Курашвили заяви, че Грузия е "принудена" да възстанови реда, тъй като бунтовниците са "продължили обстрела на грузинските селища след едностранното прекратяване на огъня".

Президентът на сепаратистката република Едуард Кокойти обяви, че силите му за сигурност се сблъскват с грузинските части на подстъпите към столицата Цхинвали.

Грузия не признава правителството на Южна Осетия за легитимно, а час преди началото на щурма заместник-външния министър на страната нарече южноосетинския режим „престъпен“.

Сергей Багапш, президентът на другата отцепническа кавказка република Абхазия, предупреди Грузия, че силите на страната му се привеждат в бойна готовност в случай на едромащабни военни действия в Южна Осетия.

Малко след 6.00 българско време Грузия атакува със самолети Южна Осетия.

Самолети Су-25 руско производство са участвали в атаката срещу селището Тквернети.

Осетинската страна съобщава за най-малко 15 загинали цивилни граждани от грузинския минометен огън.

Съветът за сигурност на ООН започна извънредно заседание, за да обсъди руското изявление, призоваващо Грузия и самопровъзгласилата се отцепническа република Южна Осетия да прекратят насилието и да се върнат на масата за преговори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase