„Супервторникът“ отвъд океана мина и замина. Като добре възпитани хора, двамата кандидати за президентската номинация на американските демократи, Хилари Клинтън и Барак Обама, си размениха комплименти и се поздравиха за победите си в различни щати.

Обама дори надмина себе си в куртоазията и нарече бившата първа дама на САЩ своя „приятелка“.

Думите, както знаем, са едно, а делата - съвсем друго. В двата конкуриращи се лагера изборните стратези бързо стигнаха до извода, че „супервторникът“ може да бъде определен единствено като „равен мач“ и че сега при демократите нещата наистина ще загрубеят.

Коментаторът на CNN Бил Бенет описа ситуацията по следния простичък начин:

„Сега започва войната, сега влизаме в окопите“. Авторитетният „Ню Йорк Таймс“ също е наясно с положението, заявявайки в свой репортаж, че сега вече опонентите са „повече от готови да покажат зъбите си един на друг“.

От самото начало „супервторникът“ обещаваше на американската публика доста драматизъм при демократите и обещанието беше спазено. Буквално на всеки половин час победителите се сменяха. Нагоре-надолу, нагоре-надолу, изборната вечер заприлича на влакче на ужасите.

В края на краищата, въпреки надеждите в щаба на Хилъри, където считаха, че през „супервторника“ ще дръпнат пред Обама, резултатите не излъчиха нито победител, нито победен.

Веднага, след като ситуацията почна да се прояснява, конкурентите се задоволиха да изтъкнат още веднъж своите успехи в отделни щати, т.е. в тези от тях, които им се струваха, че ще бъдат изтълкувани от широката американска общественост в тяхна полза.

По искане на самата Хилъри експертите от нейния лагер започнаха да обясняват на местните медии, че всъщност тя е истинският победител от „супервторника“, въпреки че резултатите от много американски щати все още не бяха официално оповестени.

След това се започна влудяващото изчисляване на броя на делегатите на демократическата конференция, които евентуално биха гласували за номинацията на Клинтън.

На празненствата по случай „победата“ на Хилъри в Ню Йорк обаче им липсваше настроение. Всички усещаха, че следващите седмици от изборния маратон ще бъдат тежки за нея.

Оказа се, че резултатите от „супервторника“ показват, че сенатор Барак Обама е успял да спечели благоразположението на по-голям брой „бели“ гласоподаватели, отколкото са били предварителните очаквания на неговите опоненти.

Освен това сенаторът с кенийско потекло засега винаги е имал отлични резултати в щатите, върху които се е концентрирал по време на своите изборни обиколки.

В контекста на масовото гласуване в голям брой от щатите, което наблюдавахме по време на „супервторника“, Обама, по обясними причини, пропусна няколко щата, но сега ще има време да се концентрира точно върху тях.

Хилъри е наясно с грозящата я опасност и вече предизвика своя конкурент да участва в нова серия от телевизионни дебати.

„Клинтън желае да покаже на публиката своите детайлни познания. Тя е наясно, че Обама бива възприеман все по-сериозно след всяка негова победа“, анализира ситуацията експертът Дейвид Денмор от Университета Невада.

Засега все още нищо не е решено в „сблъсъка на титаните“, но според американските политически коментатори, „супервторникът“, както и предварителните избори, е показал колко дълбоко е разделението между избирателите на двамата кандидати.

Списъкът е действително дълъг. Мъжете са повече за Обама, жените - за Хилъри, по-младите за 46-годишния Обама, по-възрастните - за 60-годишната Хилъри, испаноговорящите - за Хилъри, а афроамериканците - за Обама и т.н.

Който и да бъде номиниран, ще трябва доста да се потруди, за да спечели гласовете на другия преди решаващия сблъсък с републиканците за президентския пост.

Най-вероятният кандидат за номинация на републиканците - 71-годишният ветеран от войната във Виетнам Джон Маккейн, може би вече потрива доволно ръце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase