Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че се водят интензивни боеве по цялата фронтова линия, предаде Франс прес.

Това съобщение той направи в  социалните мрежи, след като беше информиран за ситуацията на бойното поле от командващия въоръжените сили.

Още по темата
"Обсъдихме отбранителните действия и средствата за засилване на нашите позиции в Харковска област", заяви Зеленски.

Украйна изпраща подкрепления в тази област и отговаря на руската атака там с артилерия и дронове, допълни президентът.

Той също така заяви, че Украйна ще отговори на новото руско предизвикателство със сила и прикани западните страни да окажат допълнителна военна помощ на Киев.

"По нашата национална граница и нашата фронтова линия ние ще унищожим неизменно окупатора по такъв начин, че да попречим на офанзивните намерения на Русия", заяви Зеленски. "Важно е нашите партньори да подкрепят нашите военни, като им предоставят военни материали своевременно", допълни той.

По-рано снощи САЩ обявиха отпускане на нова военна помощ за Украйна в размер на около 400 милиона долара, припомня ДПА.

Русия започна в петък мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на Украйна, припомня Франс прес.

Във Вашингтон говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че руската офанзива в Североизточна Украйна ще се засили със сигурност в идните седмици и в нея ще бъдат ангажирани повече военни, но това няма да доведе до значителни пробиви за Русия, предаде Франс прес. Според говорителя Русия ще се опита да установи буферна зона покрай границата.

Кърби заяви, че САЩ имат доверие в украинските сили и работят неуморно, за да им доставят оръжията, от които те имат нужда, за да се защитават от тези атаки.

По-рано в петък управителят на Харковска област съобщи, че руски диверсионни групи са се опитали да проникнат през границата в Харковска област, предаде Ройтерс. Това е станало на фона на засилен обстрел на град Вовчанск.

Руските опити са били отблъснати и украинските сили „уверено задържат позициите си и не са изгубили нито един метър“, написа Олег Синегубов в платформата „Телеграм“. Ръководителят на Харковската областна военна администрация заяви, че Русия няма ресурсите, за да напредне към град Харков, и нарече действията на границата „провокация“.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase