Снимка БГНЕС, архив

Британският премиер Риши Сунак за първи път взе отношение по повод на случая с шефа на "Вагнер", макар и да се позова единствено на становището на министерството на отбраната, че все още няма категорични доказателства за смъртта му. Последваха обаче изявления и на други официални лица, пише БНР.

Британските държавни ръководители бяха изключително предпазливи в изявленията и едва днес, два дни след трагичния инцидент, премиерът Риши Сунак, говорейки по широк кръг от въпроси, засегна и Евгений Пригожин. Запитан какво мисли за случилото се премиерът цитира британското разузнаване, че не трябва да се избързва със заключението и макар че "най-вероятният сценарий" да е, че шефът на "Вагнер" е бил на борда на самолета, категорични доказателства за неговата смърт няма. Сунак допълни, че служители на отбраната следят отблизо ситуацията и че Обединеното кралство работи в близко сътрудничество със своите съюзници, за да разбере какво точно се е случило.

Още по темата

Тобайъс Елууд обаче, председател на парламентарната комисия за отбрана и потенциален кандидат за следващ министър на отбраната, бе доста по-словоохотлив, като каза, че дните на Путин са преброени. Пред Скай нюз Елууд отбеляза, че не е съгласен с оценката на някои анализатори, че с очевидната смърт на Пригожин основната заплаха пред Путин вече премахната. Според него, "с прибягването до елиминиране на несъгласните с мащаба, който Путин борави сега, се показва, че доверието във вътрешния кръг на Кремъл е изчезнало и че сега Путин управлява чрез страх, а не чрез лоялност, което е изключително важно, защото руските олигарси и елит вече не го виждат като надежден гарант за техния статут".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase