Снимка: БГНЕС

Двама американски законодатели, оглавяващи независим правителствен орган за наблюдение на човешките права на САЩ, внесоха резолюция, която призовава президента Джо Байдън да изрита Русия от Съвета за сигурност на ООН. Това се случва броени дни преди войната в Украйна да навлезе в десетия си месец, съобщава Foreign Policy Magazine.

Двупартийната Хелзинкска комисия, която призова държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да протестира срещу положението на Русия като постоянен член на Съвета за сигурност през октомври, иска Конгресът да твърди, че войната на Русия в Украйна е нарушила "целите и принципите на ООН". Комсията иска правителството на САЩ агенциите да предприемат стъпки за ограничаване на привилегиите на Русия в ООН.

В резолюцията на Конгреса представителите Стив Коен и Джо Уилсън заявиха, че Русия е извършила "фрапантни нарушения" на Хартата на ООН, които поставят под въпрос правото й да заема място в Съвета за сигурност, включително незаконното гласуване за анексиране в четири украински области, извършването на жестокости в украински градове като Буча, дрънкане на ядрени оръжия и създаване на рискове за световните доставки на храна.

Още по темата
Украйна също се застъпи за премахването на Русия от съвета, въпреки че експертите остават скептични, че подобни усилия ще проработят. Хартата за управление на ООН не съдържа никакви разпоредби за отстраняване на постоянен член на Съвета за сигурност. Въпреки че държавите могат да бъдат напълно извадени от Обединените нации, това ще изисква мнозинство от две трети в Общото събрание, включително единодушното съгласие на самия съвет.

"Русия ще трябва да се съгласи с това и това просто няма да се случи", каза Луис Шарбоно, директор на ООН в Human Rights Watch. Китай също едва ли ще се съгласи на подобен прецедент.

Въпреки че резолюциите на Камарата на представителите не са обвързващ закон, този ход затвърждава мисленето както на Капитолийския хълм, така и в администрацията на Байдън за това как да се ограничи руското влияние.

Резолюцията насърчава предишни усилия на Хелзинкската комисия, която беше създадена през 1975 г. като част от закон на САЩ, който затвърди краткото разведряване между Съединените щати и Съветския съюз, призовавайки Държавния департамент да инициира процес за отнемане на мястото на Русия на горния корпус на ООН.

Една идея, подкрепена от комисията, както и от някои юристи, се стреми да оспори статута на Русия като наследник на мястото на Съветския съюз в Съвета за сигурност. Като една от първите страни, подписали договора, който основа Съветския съюз, наред с Русия и Беларус, Киев можеше да направи убедителна претенция да бъде единствената държава наследник на Съветския съюз, която не е грубо нарушила принципите на Хартата на ООН и не е издала акредитивни писма. един от нейните собствени дипломати да заеме мястото. Тъй като вземането на решение относно пълномощията е процедурен въпрос, ще е необходимо само девет от 15-те членове на съвета да гласуват в подкрепа на Украйна, твърди Томас Грант, старши научен сътрудник в университета в Кеймбридж.

Осъществимостта на такъв план остава предмет на дебат. И три десетилетия след като Русия зае мястото на Съветския съюз, оспорването на подобен прецедент също може да се окаже трудна битка.

Дългогодишната непримиримост на Русия, заедно с пълномащабното нахлуване в Украйна, накара и Съединените щати, и Украйна да започнат да мислят за алтернативи за намаляване на влиянието на Москва. Говорейки на Общото събрание на ООН през септември, Байдън призова за реформи на Съвета за сигурност, включително възможността за добавяне на повече постоянни и непостоянни членове, като например за страните в Африка, Латинска Америка и Карибите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase