Снимка: Couleur от Pixabay

Администрацията на президента Джо Байдън ще помогне на 50 държави да идентифицират и отговарят на огнища на инфекциозни болести с цел да се предотврати нова пандемия като Ковид-19, която рязко наруши нормалния ритъм на живота по света през 2020 г., предаде Асошиейтед прес.
 
Правителството на САЩ ще работи със страните, за да подобрят методите си за тестване, скрийнинг, комуникация и подготовка за подобни огнища, съобщи пожелал анонимност високопоставен служител от администрацията на Байдън. Служителят не каза за кои държави става дума.

Съобщението идва в момент, когато държавите се опитват да постигнат съгласие за международен отговор на бъдещи пандемии. Четири години след пандемията от Ковид-19 перспективите за договор в тази насока, който да бъде подписан от 194-те членове на Световната здравна организация, изглеждат все по-неясни.

От Белия дом съобщиха за медиите, че американската програма ще разчита на няколко правителствени институции, сред които Държавния департамент, Центровете за контрол и превенция на заболяванията, Американската агенция за международно развитие, за да помогнат на страните да усъвършенстват своя отговор в случай на възникнали огнища на инфекциозни заболявания.

Конго е една от страните, в които работата вече е започнала.

Американското правителство помага на ДР Конго в справянето с огнище на маймунска шарка, включително и с имунизации. Вирусът на маймунската шарка е от същото семейство с този, който причинява морбили. Миналата година СЗО обяви маймунската шарка за глобална заплаха с над 91 000 случая в 100 държави към онази дата.

Очаква се от Белия дом да обяви списъка с държавите, които ще вземат участие в програмата. целта е до края на годината държавите, които ще бъдат финансирани, да са около 100.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase