Снимка: архив, БГНЕС

Военновъздушните сили на САЩ залагат голяма част от бъдещата си военна мощ на флотилия от над 1000 автономно управляеми безпилотни самолета, а по-късно тази пролет най-високопоставеният цивилен ръководител планира да се качи в управляван от изкуствен интелект боен самолет и да лети на него, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на ВВС Франк Кендъл заяви пред сенатори по време на изслушване за бюджета на подчиненото му ведомство за 2025 г., че ще влезе в кабината на един  F-16, който службата е преоборудвала за безпилотни полети, за да се увери сам как управляваният от изкуствен интелект самолет се справя във въздуха.

"С мен ще има пилот, който просто ще наблюдава, както и аз, как работи автономната технология", каза Кендъл пред членовете на комисията по отбрана към сенатската комисия по бюджетните кредити. "Надявам се, че нито той, нито аз ще имаме нужда да управляваме самолета."

Ролята на безпилотните самолети в бойни действия бързо се превърна от страничен елемент в едно от основните оръжия. Безпилотните самолети са ежедневна заплаха в Украйна и в Близкия изток. В Украйна обикновени граждани са мишена на руските дронове, но също така сглобяват дронове, за да събират видеозаписи на руските позиции. В Близкия изток подкрепяните от Иран хуси и войнствени групировки редовно използват сложни въздушни, морски и подводни дронове, за да атакуват американски бази и търговски кораби в Червено море.

Преди няколко години ВВС на САЩ  започнаха да планират своя флот от съвместими бойни самолети и предвиждат сценарий, при който един пилотиран самолет ще може да управлява множество безпилотни самолети, управлявани от изкуствен интелект, които наричат "лоялни  пилоти".

ВВС не съобщават как ще изглежда флотилията от безпилотни самолети по размер или платформа, дали ще бъдат пълноразмерни бойни самолети или нещо по-малко. Кендъл заяви, че тестовият полет на преоборудвания F-16 ще бъде направен, за да наблюдава технологията, която стои зад бъдещия флот.

Военновъздушните сили поискаха 559 млн. долара в бюджета за 2025 г. за продължаване на научните изследвания и разработването на бъдещата въздушна система от безпилотни самолети.

Очаква се флотилията от безпилотни самолети да бъде и по-евтина от разработването на нови пилотирани самолети, каза Кендъл. Настоящата цел е всеки от тях да струва около една четвърт до една трета от цената на изтребител F-35, или около 20 млн. долара за брой. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase