Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп и Джо Байдън проведоха предизборни митинги в американския щат Джорджия в момент, в който все по-ясно се очертава техният предизборен сблъсък.

77-годишният Тръмп заклейми речта на Байдън "За състоянието на съюза" като "гневна, мрачна и изпълнена с омраза тирада". Час по-късно 81-годишният Байдън представи нови подкрепления, с които се отправя в атака срещу своя съперник.

Сега и двамата са на крачка от спечелването на съответните партийни номинации за президент. До момента Тръмп е събрал 1076 делегати и му остават 139 до необходимия брой, за да си осигури републиканския мандат. Байдън е събрал 1 859 делегати, което е със 109 по-малко от необходимите му делегати, за да си осигури мандат на демократите, пише БГНЕС.

В речта си Тръмп нападна своя "крайно некомпетентен" опонент за "най-разделящата, пристрастна и радикална реч, произнасяна някога от президент в тази зала".

"Джо Байдън не трябва да крещи гневно на Америка", каза той.

Байдън произнесе реч пред поддръжниците си в столицата на щата – Атланта. Той нападна Тръмп, който в петък прие унгарския министър-председател Виктор Орбан в дома си във Флорида, че "се подмазва на кандидат-диктатори и авторитарни главорези по целия свят".

Преформулирайки парламентарните избори през ноември като "състезание между конкуриращи се сили в битка за душата на тази нация", президентът отново изрази мнението си, че "историята на г-н Тръмп за обида, отмъщение и възмездие" не е в интерес на избирателите.

Прясно излязла от въздействието на речта "За състоянието на съюза", гледана по телевизията от повече от 32 милиона американци, кампанията на Байдън за преизбиране е в настъпление.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase