Снимка: архив, БГНЕС

Около половината от републиканците не биха гласувала за Доналд Тръмп, ако той бъде осъден за престъпление, което е знак за сериозните рискове, които правните му проблеми създават за неговата кандидатура за президентските избори през 2024 г., показва проучване на Ройтерс/Ипсос.

Още по темата
Бившият президент и настоящ водещ за номиниране от Републиканската партия като кандидат за вота през ноември 2024 г. Тръмп не се призна за виновен в съда вчера, когато му бяха повдигнати федералните обвинения, че е ръководил заговор за отмяна на загубата му в изборите през 2020 г.

Отделно той е обвинен по две други наказателни дела: едно в съд в щата Ню Йорк, което се върти около парите, с които е било купено мълчанието на порноактрисата Сторми Даниелс за мълчанието й за афера с бившия президент; и друго във федерален съд, където е обвинен в задържане на чувствителни и класифицирани документи с данни за националната сигурност, след като напусна поста си през януари 2021.

Двудневното проучване на Ройтерс/Ипсос, което приключи преди явяването на Тръмп в съда късно следобед вчера, попита респондентите дали биха гласували за Тръмп като президент догодина, ако той бъде "осъден за тежко престъпление от съдебните заседатели". Сред републиканците 45% са отговорили, че не биха гласували за него, което е повече от 35 % от отговорилите, че биха го подкрепили.

Останалите са отговорили, че не знаят.

Запитани дали биха гласували за Тръмп, ако той "в момента излежава присъда в затвора", 52% от републиканците отговарят, че не биха го направили, в сравнение с 28%, които твърдят, че биха гласували.

Тръмп обяви, че е невинен по всички дела срещу него и обвинява прокурорите, че провеждат "лов на вещици", който има за цел да провали кампанията му.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase