Снимка: YouTube

Общ преглед

В последните няколко месеца страховити клоуни тероризират Америка. Хора съобщават, че мъже със зловещи маски опитвали да отвличат жени и деца в гората, преследвали ги с ножове и мачете или викали на пешеходци от колите си. Мъже с бели лица и ужасяващи усмивки били забелязвани да излизат от гробищни паркове или пък да застават пред светлините на фаровете на колата на селски, пусти пътища посред нощ.

Това не е първия път, когато вълната на зловещите клоуни поразява САЩ. След серия от подобни зловещи събития в Бостън през 1980 г., Лорън Колман, който изучава фолклора на митичните създания като Йети и чудовището от Лох Нес, пише книгата си "Теория на фантома клоун", която описва масовата истерия около инциденти с клоуни, на които ставали свидетели само деца.

Невъзможно е да се определи кои от тези инциденти са били истина. Независимо от това, извършителите са извлекли ползата от дългогодишната омраза на децата към клоуните и първичния страх, който изпитват те (а и много възрастни) от присъствието им, пише CNN.

Проучване през 2008 година посочва, че много малко деца всъщност харесват клоуните. Допитването обхваща деца от 4 до 16 години, а въпросът е дали снимките на клоуни в болницата разведряват обстановката и я правят по-весела. Всички 250 деца казват: "Не". Затова не е и чудно, че толкова много хора мразят Роналд Макдоналд.

Паниката обаче отново е обхванала САЩ. Училище в Кънектикът забрани клоунските костюми на територията си, а тази седмица било 500 студенти от Пенсилвания участваха в "лов на клоуни", след твърденията, че техен колега се е появил с подобен костюм в кампуса, пише Independent.

Първото подобно твърдение за зловещ клоун идва от Южна Каролина на 20 август, когато домоуправителят на жилищен блок твърди, че видял как мъже, облечени като клоуни, да дърпат деца към близката гора. Тези твърдения обаче не са подкрепени с  никакви доказателства, но те отключват постоянен поток от подражатели.

20-годишен мъж е арестуван в Кентъки, след като полицията го открила да се крие в канавка, облечен като клоун. В Северна Каролина друг е арестуван, след като признава, че си измислил история, че клоуни преследвали деца. В Ланкастър властите предупредиха жителите, че "пакостници с клоунски маски" тероризират нищо неподозиращи непознати.

Въпросът дори достигна Вашингтон, където говорителят на белия дом Джон Ърнест бе помолен за мнението на президента Барак Обама относно паниката с клоуните. По думите на Ърнест президентът не е запознат с конкретната ситуация.

Пет години преди Стивън Кинг да публикува своята книга, през 1981 г. маскираните веселяци изпълзяват от дупките си и стряскат съня на хората в Бостън, Канзас и други американски градове.

Великият писател твърди, че не е бил повлиян от първата поява на клоуните да напише своя роман. Използвал за прототип веселяка, който стои пред почти всяка закусвалня на "Макдоналдс". Сега, 25 години по-късно, Стивън Кинг отново е търсен от медиите да коментира темата с маскираните чудаци, които стряскат съня на децата.

"Децата обичат клоуни, но и се страхуват от тях. Със своите бели лица и червени устни те може да бъдат много смешни, а може да са и ужасно зловещи", твърди великият писател, който незаслужено е величан само заради своите романи на ужасите. И все пак читателите го обичат най-вече защото умее да ги плаши истински с помощта на своите демони, вампири и всякакъв друг вид разнообразни чудовища. В живота на самия Кинг има твърде много призраци и просто се е научил да ги използва в своя полза.

На фона на цялата истерия обаче всъщност не е имало нито един мотивиран доклад за истински похитен от клоун човек. Затова полицията съветва гражданите да не се поддават на истерията и да не се страхуват.

Kога Роналд Макдоналд се превърна в Жокера?

Веригата ресторанти за бързо хранене "Макдоналдс" съобщи, че ще ограничи появите на публични места на своя клоун Роналд поради феноменa "зловещ клоун". От веригата за бързо хранене не уточняват колко от появите на клоуните ще бъдат отказани.

И все пак страшната истерия около клоуните най-вероятно ще продължи поне до Хелоуин. Продажбите на маски на клоуни са в пъти повече в сравнение с 2015 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар