Снимка: БТА

Вестер Ли Фланаган, който застреля в пряк ефир репортер и оператор от телевизия WDBJ7 в щата Вирджиния и малко по-късно почина след опит за самоубийство, е изпратил предсмъртно писмо по факса до телевизия ABC News, в което е обяснил мотивите за извършеното от него.

Фланаган пише, че се е възмущавал от расовата дискриминация в САЩ. Той самият по думите му неведнъж се бил сблъсквал с дискриминация едновременно по няколко признака – заради това че е чернокож и че е гей, пише Би Би Си.

Фланаган, който е бивш служител на телевизия  WDBJ7, уволнен неотдавна, написал, че е бил притесняван на работа.

Още по темата

Той обяснява също така, че е убил журналистката и оператора, за да отмъсти за стрелбата на 17 юни в афроамериканската църква в Чарлстън, където жертви на нападението, извършено от млад бял мъж, станаха 9 души.

24-годишната репортерка Алисън Паркър и 27-годишният оператор Адам Уорд бяха убити, докато взимаха интервю на живо. След стрелбата Фланаган се е опитал да се самоубие в колата си, но оцелял след изстрела. Бил е откаран в болница, но лекарите не са успели да го спасят.

От ръководството на телевизията, чийто служител е бил нападателят, казаха, че Фланаган постоянно бил недоволен от нещо и с него е било трудно да се работи.

Нападението стана в в 6.45 ч. местно време в големия търговски център Bridgewater Plaza. Паркър точно започвала да взима интервюто на тема туризъм, когато проехтели осем изстрела, след което камерата се наклонила и паднала на земята. При това се чувало как репортерката крещи.

Жената, която е била интервюирана, Вики Гарднър, е ранена в гърба. Направена й е спешна операция и животът й е вън от опасност.

Фланаган качи видео от убийството в Twitter, на акаунтът му бързо беше блокиран.

„Това не е тероризъм. Това е углавно престъпление“, заяви веднага след инцидента губернаторът на Вирджиния Тери Маколиф.

Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест отново призова вчера за затягане на законодателството, уреждащо продажбите на оръжие в САЩ, като заяви, че инцидентът във Вирджиния е „пореден пример за насилие с използване на огнестрелно оръжие, каквито стават прекалено много“.

Крист Хърст – колега на убитата Алисън Паркър, написа в Twitter, че двамата живеят  отскоро заедно и планирани да се оженят. На 19 август тя е навършила 24 години.

Убитият оператор също се е готвел за сватба - през пролетта той бил направил предложение на приятелката си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase