Снимка: Reuters

Убиецът на двамата журналисти във Вирджиния бе обявен за мъртъв, предаде Ройтерс, като се позова на вестник "Вашингтон пост". Смъртта му е бе констатирана в болница, съобщи американският ежедневник, цитирайки полицейски източници.

Вестър Фланаган, на 41 години, застреля в пряк ефир двама свои бивши колеги от местна телевизия в източния щат Вирджиния. Той се простреля сам, след което успя да се качи в автомобил и да избяга. Полицията обаче го залови, след като беглецът катастрофира. 

Убийството на двама журналисти в пряк ефир показва необходимостта от реформиране на оръжейното законодателство в Съединените щати, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от Франс прес и БТА.

Още по темата

"Това е пореден пример, че свързаното с огнестрелни оръжия насилие става прекалено чест" в САЩ", подчерта Ърнест. Той призова Конгреса да предприеме разумни мерки за ограничаване на този род драми.

Президентът на САЩ Барак Обама лобираше за затягане на контрола над огнестрелните оръжия в страната след масовото убийство на деца в началното училище "Санди Хук" в щата Кънектикът през 2012 г. Тогава Конгресът отхвърли предложенията на Обама.

Междувременно се появиха нови разкрития за извършителя на днешното убийство, идентифициран като Вестър Лий Фланаган, на 41 години. Фланаган бил проблемен служител и с него се работело трудно, разказаха от медията. Мъжът бе описан от бивши колеги като нещастен и гневен. Той имал навика да търси безпричинно поводи да се прави на обиден от думи на други служители на телевизията.

В крайна сметка Фланаган бил уволнен след поредното му гневно избухване. Наложило се да бъде изведен от сградата на телевизията от полицаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase