Снимка: Ройтерс

САЩ са готови да конфискуват иракски суров петрол, след като той бъде разтоварен от кюрдски петролен танкер, пуснал котва в Мексиканския залив. В момента обаче корабът не е под тяхна юрисдикция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Иракското правителство, което има отдавнашни спорове с кюрдския автономен район за продажбите на петрол, заведе дело с искане за конфискация на петрола.

В понеделник тексаски магистрат разпореди конфискацията на всякакъв петрол, който бъде разтоварен от кюрдския танкер. Петролът обаче още не е навлязъл в териториалните води на САЩ, подчерта Джен Саки, говорителка на Държавния департамент на САЩ. Ако обаче горивото навлезе в териториалните води на САЩ, заповедта на съда ще може да бъде прилагана, подчерта тя.

Политиката на Вашингтон за продажбата на иракски петрол остава непроменена, добави Саки. "Вярваме, че петролът трябва да преминава през централното иракско правителство", заяви тя.

Съдебната заповед позволява на Ирак да получи собствеността на конфискувания петрол и да го складира на място под надзора на федералната шерифска служба на САЩ. Според иракското министерство на петрола, товарът на танкера е изнесен контрабандно през турско пристанище. Иракски Кюрдистан се опитва да продава петрол в чужбина в опит да гарантира икономическата си независимост.

Иракски Кюрдистан има право да продава петрол, докато правителството в Багдад продължава да орязва бюджета на региона, да отнема поминъка на хората в региона и да налага ембарго, заяви Шерко Джаудат, ръководител на енергийната комисия на парламента на провинцията, цитиран от Ройтерс.

Танкерът обаче остава на 95 километра от брега на Тексас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase