Снимка: БГНЕС

Украинци и руснаци са един народ, а Крим няма нищо общо с Украйна. Това заяви днес руският президент Владимир Путин по време на директната линия, в която отговаря на въпроси за събитията през изтеклата година. Цялото му изявление по този повод звучи така: "В основата си руснаци и украинци са един народ и сега се води нещо като гражданска война в Украйна. Югоизтокът винаги е бил проруски. Нито Крим, нито Черноморието имат нещо общо с Украйна."

В интервю с Путин от 2008 г. на въпрос на журналист явяват ли се Крим и Севастопол военна цел за Русия и може ли да се очаква военен конфликт между Русия и Украйна (подобен на военната инвазия, която по това време осъществяват руските войски в Грузия), Путин дословно казва следното: "Крим не е никаква спорна територия. Там не е имало никакъв етнически конфликт за разлика от конфликта между Грузия и Южна Осетия. И Русия отдавна е признала границите на днешна Украйна. Ние сме завършили преговорите си по отношение на границите.

Въпросът дали Русия има подобна цел (по отношение на Крим) смятам за провокативен.", припомня  Actualno.com. Русия няма никакъв проблем нито с териториите, влизащи в границите на Украйна, нито с рускоезичното население там, което си живее чудесно и не се нуждае от спасяване, нито с някакви нацисти, казва още Путин тогава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase