Бившият вътрешен министър Валентин Радев заяви в предаването "Опорни хора", че сигурно от МВР ще окомплектоват каквото трябва, но цялостно остава лош привкус от акцията. 

Днес през деня МВР съобщи, че отново ще входира постановленията за привличането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова като обвиняеми и това ще се случи още в понеделник.

"Бях свидетел пряко на извеждането на Борисов от къщата му, чухме наши и други адвокати - направени са толкова грешки, че съм изненадат такъв специалист като Рашков да направи такива грешки. Ще направим необходимото с адвоката на г-н Борисов срещу тези, може би, неправомерни действия", коментира той.

Какво беше толкова спешно, че да го правят късно вечерта?, попита Радев.

Още по темата

"Арнаудова е стояла на стол, Борисов - на пейка. Задължително трябва да има легло в ареста, през нощта се дава завивка. Има някакъв изкуствен напън да се сложат белезници. Лош сценарий, реваншизъм, така не се прави. Основната грешка е, че не може да пращаш разследващи полицаи вместо следователи. Няма да приемат полицаите (прокурорите - бел. ред.), защото отвън не стоят следователи", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че хората трябва да имат доверие в прокуратурата и управляващите не трябва да говорят по този начин по неин адрес. Тъй като "по този начин се ерозира държавността", смята бившият МВР шеф.

"Не може да има неотложност. Хората са разпитани декември месец. Ако има нови факти - да ги питат. Никой не ги е питал. Борисов е винаги на светло, председател е най-голямата партия в България, в момента - опозиционна", изтъкна Радев.

И още веднъж потвърди партийната позиция на ГЕРБ:

Поемаме курс към нови избори, искаме да свалим правителството, което не се справя с нито една криза. Искам да ги питам какво правят с бежанците. Хвалят се с 4 автобуса. Трябваше да има подреден поток, който да чакат на молдовската граница и да поемат поне нашите българи. В Бургас хората не могат да се регистрират.

От ГЕРБ смятат да предприемат първо стъпки в парламента и да поискат вот на недоверие срещу правителството. С всички законови средства ще опитаме да премахнем тази некомпетентност, каза още Радев.

Той коментира и позицията на България за войната в Украйна.

Още когато бях министър казахме на Русия: Ще продаваме оръжие, но само това, което е произведено у нас. Ракети и танкове не произвеждаме. Ние сме специализирани в производството на отбранителни средства, каквито поиска украинският посланик. Защо поне това да не дадем? Ние с Унгария останахме двете държави в НАТО, които няма да дадем въоръжение.

Имаме два дивизиона системи С-300 - общо 10, които ни стигат, но са в края на жизнения си цикъл, стана ясно още от думите му. Радев все пак се съгласи с логиката на премиера, че ги пазим, за да защитаваме въздушното ни пространство.

Според него е символичен броят на военните, които ще бъдат изпратени от САЩ у нас. А в НАТО ни смятали като колеблив член, който подпира гърба.

"През морето сме много близко до Русия, никой не си дава сметка. Защо не действаме като Румъния? Продължаваме да бъдем колеблив съюзник", посочи още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase