Върховният касационен съд се събира, за да разгледа искането на главния прокурор за възобновяване на делото срещу австралиеца Джок Полфрийман. Той беше предсрочно освободен от състав на Софийския апелативен съд с окончателно определение на председателя Калин Калпакчиев. Решението обаче беше прието изключително остро от обществото, политиците и част от магистратите.

Още по темата
"Mоже да се гадае какво ще се случи, не вярвам, че ще се случи чудо", каза в студиото на "България сутрин" бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев. По думите вероятно по казуса имаме вземане на решение по трети компонент - вътрешно убеждение.

"Не можем да гадаем дали ще има възобновяване на делото. Законодателство на базата на обществените очаквания не се прави", подчерта още той пред Bulgaria ON AIR.

Според Василев поведението на Полфрийман не кореспондирало с предпоставки, че се е поправил, което е основна причина той да се върне към нормален начин на живот, тоест да бъде освободен.

"Не си спомням за подобен случай в практиката си. Имаме лошия навик, когато нещо стане, да търсим проблем в законодателството", допълни събеседникът.

Убийството на Андрей Монов се случи на 28 декември 2007 година в центъра на София. 20-годишният български студент бе наръган смъртоносно с нож, докато отива на дискотека със свои приятели. Полфрийман твърди, че е действал при самоотбрана след спречкване с групата младежи, сред които е и Монов.

В крайна сметка съдът осъди австралиеца на 20 години затвор. За времето си зад решетките Полфрийман на два пъти иска да бъде предсрочно освободен. Вторият му опит се оказва успешен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase