Архив: Булфото

7 болници, между които и спешният център "Пирогов", са на ръба на фалита. Прокуратурата ще ги разследва за безстопанственост, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Другите лечебни заведения са в МБАЛ в Попово, МБАЛ в Бургас, МБАЛ в Благоевград, МБАЛ в Русе, "Д-р Черкезов" във Велико Търново и МБАЛ "Атанас Дафовски" в Кърджали.

"Разпоредено е разследванията да се водят от Софийската градска прокуратура, за да няма съмнения в безпристрастността, защото на място може да има обвързаности. Данните са за безстопанственост и престъпна дейност от 2010 г. насам", уточни Арнаудова.

Още по темата

Всички тези болници са на ръба на фалита, за тях има сигнали от здравния министър Кирил Ананиев.

"Пирогов" е в критично състояние и СГП приоритетно ще работи по този случаи", уточни Арнаудова.

Окончателният доклад за състоянието на всички болнични заведения на страната ще бъде оповестен от Министерство на здравеопазването до края на март.

Припомняме, че съвместната проверка на Прокуратурата, МВР и Министерство на здравеопазването започна през месец декември 2017 г. във всички общински и държавни болници в страната, които получават средства от НЗОК.

Тогава здравният министър Кирил Ананиев уточни, че целта е да се анализира дали ефективно се изразходват публичните средства за лечение на българските граждани, а проверките ще засегнат всички болници.

По думите му целта е да се намери източването на пари, а на проверка ще бъдат подложени всички договори на държавните болници с частни болници, както и с представители на извънболничната помощ.

Главният прокурор Сотир Цацаров посочи тогава, че проблемът е налице в случаите, в които на територията на общинско или държавно лечебни заведение функционира частна болница, която осъществява идентични, а не различни дейности.

В края на миналата година в "Пирогов" имаше протести заради некомпетентното управлението на болницата. Лекари и сестри от най-голямата болница у нас обвиняваха директора проф. Асен Балтов, че управлява хаотично и настояваха да подаде оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase