Снимка: архив Reuters

27-годишен жител на Стара Загора се размина засега с мечтата си да стане жена след като състав на местния районен съд отказа да уважи това му желание.

Кристиан е подал миналата година иск за промяна на данните, отразени в акт за гражданско състояние: акта за раждане отнасящи си до пола му и промяна в трите му имена.

Той се позовал на вътрешното си убеждение, че принадлежи към по-нежната половина на човечеството и дори се подложил на хормонална терапия в чужбина и добавянето на силиконови подплънки в гърдите.

Още по темата

Възнамерявал също така да предприеме и хирургична интервенция за отстраняване на мъжките си полови органи, коментираха запознати с документацията по делото пред "Монитор". Според психолозите, привлечени като вещи лица, Кристиан наистина се чувствал като жена и действал в реалността като такава.

В мотивите на съда за отхвърлянето на щението като неоснователно е записано, че трансексуалността не е достатъчна за извършване на документалните промени.

Съдът смята, че у нас "липсват разписани юридически предпоставки и правила, при които може да се уважи искане на транссексуално лице за промяна на вписания в акта за раждане пол на лицето. Законът предвижда ред за промяна на данните за гражданското състояние в съставени вече актове за гражданско състояние, но не и ред за промяна на самите факти, относно които се вписват данни в тези актове".

Обективно българското право не предвижда възможност полът да се определя по друг начин /освен въз основа на първичните полови белези/, напомнят от районния съд в града на липите.

Това е втори случай за отказ старозагорец /старозагорка да преминат "под дъгата"

През 2014-а Янка Танчева пожела да бъде Янчо под претекст, че външните й белези са повече мъжки, отколкото женски и дори доведе в залата 7-годишния син на приятелката си, за когото се грижела като... роден баща.

Е, исканията й не бяха уважени, но след проточила се тригодишна сага ВКС застана на точно противоположното становище.

Най-вероятно решението ще бъде обжалвано, но на този етап адвокатът на ищеца предпочете да запази мълчание по бъдещите си действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase