Снимка: архив, БулФото

Софийската градска прокуратура обвини двама бивши изпълнителни директори на НЕК - Любомир Велков и Мардик Папазян, за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета в размер на повече от 77 млн. евро, информират от прокуратурата.

Според обвинението на 28 ноември 2007 г. съзнателно са сключили рамков договор за доставка на оборудване от  АЕЦ "Белене" на стойност 205 млн. евро с президента на "Атомстройекспорт", Москва. Така вредата за НЕК била 77 172 475 евро.

Прокуратурата смята, че с този договор двамата обвиняеми са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора, като със стойността на тези разходи да се намали цената, заплатена от купувача "Атомстройекспорт" за оборудването от АЕЦ "Белене".

Изнесеното оборудване е на обща стойност 164 785 000 евро, но съгласно подписания договор тази стойност е намалена със сумата 77 172 475 евро, представляващи признати и приспаднати недокументирани разходи.

В този размер е и вредата за НЕК, която е значителна по размер и деянието представлява особено тежък случай.

Любомир Велков и Мардик Папазян са с мярка "подписка". Разследването по делото продължава, като се очакват още обвинения, посочват от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase