Снимка: архив Reuters

Частен съдебен изпълнител иззе принудително седем котки от къща в центъра на Пловдив. До необичайната мисия се стигна след решение на съда в апартамент от 135 квадрата да не може да се отглежда повече от една котка.

Каква е предисторията на безпрецедентния казус?

Жилището е на Маргарита Кехайова, която заедно със сестра си отглежда котки и кучета в имота от години.

Също от години съседите на двете жени се жалват от неприятна миризма и мръсотията в двора на къщата заради животните. Така съдът взе решение, което постановява, че в апартамента на едната сестра, на площ от 135 квадратни метра, не може да се отглежда повече от една котка.

Влизането в къщата на частния съдебен изпълнител и служители на Зооветеринарния комплекс беше предшествано от викове, обвинения и скандали от страна на протестиращи зоощитници и на двете сестри. Оказа се обаче, че животните не са там, пише "Дарик".

Според зоозащитниците, пускането на котките по улиците представлява жестокост по Закона за защита на животните.

"Ние се спорим срещу съдебното решение, а срещу начина, по който то се изпълнява", обясни Георги Сербезов.

Съседите от горните два етажа споделиха, че живеят буквално в изградена от тях паник стая, заради шума, мръсотията и вонята, разнасяща се от животните.

Действията на частния съдебен изпълнител се забавиха от непрекъснато променящия се брой на котките, намиращи се в двора на къщата, както и от установяване на тяхната собственост.

Междувременно, на една от двете сестри, които хранят и отглеждат животните, й прилоша и беше повикана и линейка, която след оказване на първа помощ, си тръгна.

Намерените котки ще бъдат обезпаразитени в Зооветеринарния комплекс, след което ще бъдат осиновени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase