Архив: Булфото

Жените не трябва да носят бурки на на публични места. Това е личното мнение на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Подобно ограничение трябва да съществува за публични места и най-вече за учебните заведения", каза той на пресконференция в Пазарджик.

"Темата трябва да бъде дискутирана много внимателно, при всички случаи трябва да не се посяга на религиозната свобода, но не бива да се позволява религиозният мотив да се използва за непозволена пропаганда, за политически цели и за радикализация", каза още Цацаров.

Според него законът за вероизповеданията се нуждае от доста сериозен ремонт, като трябва да се намери балансът между религиозната свобода и защитата на обществото.

Още по темата

Той коментира също, че делото в Пазарджик срещу 14 подсъдими за пропагандиране на идеите на "Ислямска държава" и за призоваване към война, не е свързано с религиозните свободи.

Според Цацаров в момента НК не дава необходимите "оръжия" в ръцете на прокурорите и е необходима по-адекватна реакция по отношение на текстовете, свързани с подобни престъпления.

Обвинител №1 припомни, че когато разследването по това дело е започнало, в НС е имало дебат, при който  "ДАНС беше наречена спяща клетка, а не ИДИЛ".

"При този дебат бе изтъкнато, че тези действия се извършват от ДАНС и прокуратурата за обосноваване на техните бюджети, а от страна на прокуратурата - действията били ПР", каза още той.

По повод на задържаните служители от ДАИ Сотир Цацаров посочи, че утре прокуратурата ще поиска задържане под стража на седем от тях. Налице са основания за повдигане на обвинения на 9 лица. От тях 7 са задържани за 72 часа. Обвиненията са за организирана престъпна група и подкупи. Откритите и иззети суми са впечатляващи. От един от домовете са иззети 401 900 хил. лв, от друг - 175 000 лева, а от останалите обвиняеми - 220 хил.лева.

По отношение на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" той каза, че тя концентрира доста интереси - по регистрация, издаване на лицензи, изпити за книжки, разрешителни и други.

"Това е орган, който в крайна сметка генерира корупция, защото не търпи празно място. След като веднъж на много места в страната бяха осъществявани подобни действия, касаещи териториални дирекции, новият изпълнителски състав на агенцията възпроизвежда стария модел. Тук е въпросът пред изпълнителната власт - трябва ли да се съсредоточават толкова много правомощия в един орган, при толкова малка превенция за корупционен риск", коментира Цацаров.

Главният прокурор посочи още, че не са установени данни за "политически чадър" над директора на Агенцията. Предстои през следващата седмица министърът на транспорта също да даде показания и да отговори на въпросите на прокуратурата, допълни Цацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase