Снимка: Нова тв

Апелативният съд в Пловдив потвърди промяната на мярката за неотклонение на Иван Янакиев, който прегази с джипа си 70-годишен мъж в Пазарджик на 18 декември миналата година.

Той излиза на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. Първоначално сумата бе 3000 лева, но тъй като Янакиев има редица други нарушения преди тази катастрофа, гаранцията му бе променена.

Близките на прегазения мъж са шокирани от решението на съда и са гневни на българското законодателство.

Пред Нова тв те заявиха, че тези, които шофират пили и употребили наркотици, са най-големите убийци от всички. Според тях майката на момчето носи най-голяма вина за инцидента, защото му дава джипа си, след като му е взета книжката.

Още по темата

"Синовете на убития имат не само морален интерес от делото, но и финансов интерес", заяви от своя страна адвокатът на Янакиев Христо Мишев.

"Ако се установи, е пешеходецът има вина, те няма да получат нито стотинка обезщетение", каза още адвокатът.

Според него и двамата участници в произшествието – шофьорът и пешеходецът, имат вина за случилото се.

"Има ли пряка причинно-следствена връзка между настъпилата злополука и скоростта? Това ще се установи в хода на съдебното следствие и с окончателната присъда. От друга страна, са установени места, на които пешеходецът да пресича", настоя адвокат Христо Мишев.

"Там няма пешеходна пътека, макар че хората минават, но при хиляда минавания, веднъж се случва и такъв инцидент. Убитият или някой друг недисциплиниран пешеходец е разрушил здрава метална ограда, за да премине", каза още Мишев.

Той посочи, че дни, след като оградата е била възстановена, след смъртта на възрастния мъж, тя отново е била демонтирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase