Архив: Булфото

С оправдателни присъди приключи делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. ВКС потвърди "невинен" за всички подсъдими.

Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова окончателно са невиновни. С произнасянето си ВКС остава в сила решението на Софийския апелативен съд, който през май м.г. оправда подсъдимите.

Надежда Георгиева бе убита на 28 февруари 2000 г., а процесът започна преди 10 години.

Още по темата

Според обвинението Аврамов и Калайджиев притискали адвокатката на фотьойл, докато Димитринка Атанасова нанесла девет удара в главата ѝ с домакинския сатър.

На 9 октомври 2012 г. делото приключи на първа инстанция, като Софийският градски съд оправда подсъдимите. В мотивите бе записано, че изходът от делото е бил предизвестен заради "пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението". Присъдата бе напълно потвърдена от САС.

В решението на ВКС е записано, че "По делото първостепенна цел на обвинителната власт е била да представи пред съда такива убедителни доказателства, които да го доведат до несъмнен отговор на въпроса кои са извършителите на убийството на Надежда Георгиев. Няма никакви основания настоящата инстанция да не се солидаризира с крайното заключение и на въззивния съдебен състав, че тази цел не е постигната".

Магистратите смятат, че не са събрани както преки, така и косвени доказателства срещу тримата подсъдими.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase