Борислава Кючукова. Снимка: архив, БулФото

Бившите счетоводителки в КТБ Борислава Кючукова и Мария Димова остават на свобода срещу парична гаранция от по 3000 лв., реши Софийският апелативен съд. Решението е окончателно, предаде БТА.

Заедно с директора на банката Орлин Русев и главния касиер Маргарита Петрова те са обвинени, че от края на 2011 г. до 19 юни тази година са присвоили близо 206 милиона лева от банката.

Още по темата
Така вече в ареста няма нито един от обвиняемите по разследването. Магистратите в черни тоги не се съгласиха с колегата си Христинка Колева, която прецени преди седмица, че Димова и Кючукова трябва да са на свобода срещу "подписка".

Макар прокуратурата да се отказа от постоянния арест на Борислава Кючукова в замяна на "домашен арест", съдът днес прецени, че след като двете вече не работят в КТБ, а и са минали няколко месеца от разследването, няма опасност нито една от тях да извърши ново престъпление.

Съдебният състав обаче не се съгласи с първата инстанция, че се е разколебало предположението на прокуратурата двете да са част от казуса "КТБ". Докладът на БНБ също беше взет предвид от съда. Встрани от разследването е останал друг период от време, записа още в определението си съдът днес, но посочи, че свидетелските показния съвпадат с писмените доказателства, които досега прокуратурата е събрала.

По-рано стана ясно, че прокуратурата вече не настоява Борислава Кючукова да остане постоянно в ареста.

Пред Софийския апелативен съд обвинението пледира отстранената служителка да остане само под домашен арест, както и бившата й колежка Мария Димова. 

В съдебната зала бе съобщено, че една от свидетелките - Маргарита Петрова, първоначално заявила пред прокуратурата, че лично е занесла на ръководството на "Бромак" 206 млн. лева.

След това обаче тя променила показанията си и заявила, че парите постепенно давала на Димова и Кючукова на части, за дълъг период от време. Ден след вторите си показания Маргарита Петрова беше освободена от прокуратурата с мярка "подписка".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase