Снимка: архив Булфото

Софийският апелативен съд остави в ареста двамата варненци - Продан Маринов и Николай Маринов, които се опитаха да откраднат 5 милиона лева от тотото с хакерска атака, съобщи БНР.

Опитът за пробив в системата на тотото стана на 26 юни при теглене на 51-вия тираж на играта "6 от 49", когато двамата подменили в компютърната система числата в пусната от тях комбинация, за да присвоят джакпота от 5 026 320.60 лева.

Още по темата
В събота СГС остави двамата братовчеди в ареста под предлог, че имат много добри компютърни умения и дори под домашен арест могат да влияят на разследването.

Според днешното определение на САС двамата вероятно са имали и друг съучастник, защото все още не е ясно как са се сдобили с паролата, за да влязат в сървърите на тотото.

Още по време на разглеждането на мерките им за неотклонение в СГС стана ясно, че Николай Маринов е ползвал парола на служител на тотализатора и така пробил системата от домашния си компютър. На днешното заседание стана ясно, че той е влязъл с паролата на директор в дружество "Декарт", фирмата, изработила защитната система на тотото, Виктор Стефанов. Според защитата на обвиняемите има вероятност Стефанов сам да е дал паролата на братовчедите и така да ги е подтикнал към манипулация.

На заседанието стана ясно, че информацията за подадените фишове се съхранявала освен на информационната система и на два диска – единият в трезора, а другият в кабинета на директора. Манипулацията в системата е била извършена на 26 юни между 19.33 и 19.42 часа. Системата посочила, че има печеливш фиш, но при сравнението на данните е установено, че информацията в нея и тази на двата диска е различна. Установено е, че има неоторизиран достъп в компютърната система от IP адрес от Варна, който се оказал компютър на бащата на Николай Маринов, като е ползвана въпросната парола.

Впоследствие братовчед му Продан Маринов два пъти посетил сградата на тотото и представил част от хартиен фиш, за който твърдял, че е печеливш. Тъй като фишът бил скъсан, младежът обяснил, че това се случило заради разправия. На фиша личал номерът, но не и числата. Той подал и молба, с която претендирал за печалбата.

При разследването са използвани и СРС-та - телефонът на шефа на тотото Нораир Нурикян е бил подслушван повече от месец, за което той сам е дал съгласието си след опита за измама на 26 юни. Не е ясно обаче дали в този период Нурикян е разговарял с някой от младежите.

Днешното решение е окончателно.

Във вторник Комисията по хазарта одобри връщането на хакнатия джакпот от 5 026 320.60 лева. Така прогнозният джакпот за тиража днес се очаква да достигне 7 004 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase