Снимка: архив Булфото

Около 7 млн. лв. ще бъде джакпотът в тиража на тото 6 от 49, който ще бъде изтеглен този четвъртък. Това обяви пред bTV Мария Янева, директор на Дирекция „Обработка на тиражите" в Българския спортен тотализатор.

Тя уточни, че днес Комисията за хазарта ще вземе решение 5-те млн. лв., за които беше направен опит да бъдат откраднати чрез хакерска атака, да се върнат в тиража и да се разиграят в предстоящия тираж. Това ще е третата най-голяма сума в историята на тотализатора.

Още по темата
В събота от прокуратурата съобщиха, че двама 19-годишни са задържани за опит за измама за над 5 млн. лева с печалба от Българския спортен тотализатор. Двамата варненци опитали да заблудят служители на тотото, за да получат печалбата, натрупана във второ теглене на 6 от 49 в 51-ви тираж. Вчера стана ясно, че двете момчетата са братовчеди и са ученици от математическата гимназия във Варна.

От Българския спортен тотализатор са категорични, че опитът им е бил засечен само за четири минути, като сигналът влиза, още докато се обработват числата от нереалната шестица.

"Не са ни надхитрили, веднага знаехме, че печалба няма. Още при вкарването на числата в системата, имаме си защити, които показаха, че е имало опит за манипулация”, увери Янева. Това, че скандалът се разкрива 13 тиража по-късно тя обясни със „следствената тайна” и съвета от разследващите случаят да не бъде огласяван.

По думите на Янева печалбата е обявена, за да може да се стигне до измамниците. „Двете момчета са пуснали фиша във Варна на обяд в четвъртък преди тиража на 26 юни. Имали са само две печеливши числа. Пуснали са фиш с една комбинация и после са се опитали да променят комбинацията”, разказа тя.

"Тиражът се теглеше в четвъртък, едното момче дойде още в понеделник. Взехме му личната карта и я снимахме, предадохме всички документи на следствието. Карахме го да пише молби собственоръчно и тогава той може би се усети”, обясни още Янева.

По думите й  системата, с която работи тотото, е въведена преди година и половина и това е първият подобен опит за пробив в нея. „Има много защити на различни нива, няма човек, който знае абсолютно всички”, допълни още тя.

Янева е убедена, че в измамата няма участие на вътрешен човек, нивото, на което е хванат опитът за измама, е много ниско.

"В четвъртък джакпотът ще бъде 7 млн. лв.”, увери в заключение тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase